Kulinaria

Jakiś dziwny ten post.
łot

kiwi-carmaux.gif

Akcja z teściową, która nie może zrozumieć dlaczego jej koleżanka robiła dobrą wątróbkę, a jej nie wychodzi:

Podchodzę do kuchni sprawdzić jak jej idzie, a tam ziemniaki w połowie ugotowane, wątróbka już usmażona, a na pytanie "czemu nie na odwrót" odpowiada że lubi mieć wszystko pod kontrolą, najwyżej "podsmaży się jeszcze raz"...

I dalej nie może zrozumieć, dlaczego jej wątróbka źle smakuje... :śmiech:

Zostało po obiedzie całkiem sporo wątróbki, to ona znowu, że "podsmaży się jeszcze raz na kolację" :jon:

Elo, kuchenne świry. Krótka piłka z mojej strony. Piec do pizzy do 1000 zł. Ktoś ma? Coś polecacie czy raczej nie mam i nie znam nikogo kto ma.

Elo, kuchenne świry. Krótka piłka z mojej strony. Piec do pizzy do 1000 zł. Ktoś ma? Coś polecacie czy raczej nie mam i nie znam nikogo kto ma.
Unold don alfredo mam i polecam. Jak się dołoży kilka stówek to jeszcze porządny kamień polecam zainstalować, ale to nic pilnego i może poczekać

macie jakas sprawdzona stronke z kiszonkami? dobre przepisy na kiszone buraczki itd.

https://kiszonespecjaly.pl/

Strona pełna informacji a nie tylko sklep

IMG_20251229_143458.jpg

https://kiszonespecjaly.pl/

Strona pełna informacji a nie tylko sklep

View attachment 136624
Uważaj na tego pomidora, dziwnie się uśmiecha
1000049157.jpg

1000049309.jpg
1000049310.jpg

Cebulowa to sztos, warzywna tak sobie, bo lepsze zrobimy samemu - to właśnie bulion, który tak zachwalam.

Skład warzywnej to głównie woda, potem 37% warzywa i warzywa suszone, przyprawy, wino i oliwa. Jak zrobimy samemu to w składzie będą w 95% warzywa i reszta dodatków, a reszta to oliwa i woda.

Po co przepłacać?

Bazylia i cebula się opłacają, bo bazyliowa to mielona bazylia głównie, jedna łyżeczka zastępuje cztery łyżeczki świeżej, więc łatwo o pesto czy inne bazyliowe sztuczki.

Cebulowa to jak widać na zdjęciu głównie cebula. Jodan potasu może być problemem, ale nie musi. Przetestuję i dam znać.

Back