Morskie opowieści

Kołobrzeg-Nexo-Christianso-Hammerhavn-Ystadt-Vang-Kołobrzeg.
Działo się.
Jeszcze lepszy rejs niż rok temu...

Pi*drzwi
opD4Yix.png
To jak już sobie offtopujemy

Wtedy:
RRChBaP.jpeg

Dziś:
66GaNay.png

M1qetf0.png

Czyli potop duński ;) dębowy ;) ;) ;)

Zero zaskoczenia. Ruscy przenoszą swoje zwyczaje z przestrzeni powietrznej na morze. Będą tylko eskalować działania w basenie Morza Bałtyckiego, a my się będziemy dalej zastanawiać, dopóki "nieoznakowany" okręt nie zatopi jakiegoś statku cywilnego. Mam nadzieję, że jakikolwiek MON zorganizuje naszej Marynarce Wojennej 3x U-212 NFS i 4x M23 od Włochów, tak jak nasi Marynarze chcą. Dzięki temu mielibyśmy realny bat na kacapa.

Inna kwestia, że wkurwia mnie to, że takie incydenty przechodzą kompletnie bez echa i wiedzą o nich tylko zainteresowani tematem. Działania hybrydowe na Bałtyku to okrutna nisza, ale mająca wbrew pozorom ogromny wpływ na naszą codzienność.

Widzę, że interesuje Cię ten temat @Dzihados, w związku z tym ogromnie polecam profil Spotkanie na mesie na Facebook oraz X. Prowadzi go jeden z emerytowanych oficerów Marynarki Wojennej RP, komandor Grzegorz Okuljar, link: https://www.facebook.com/profile.php?id=100063776933814

Z kolei z pozytywów, warto się wybrać na Hel z okazji Święta Wojska Polskiego. Ja jako lokals na 100% będę i postaram się porobić jakieś zdjęcia.

Na jakiego wała płynąć obecnie na Kłajpede. To tylko 70letni Niemiec mógł wpaść na taki pomysł.

@Graf Ramolo
Rozwazamy kupno własnego odbiornika AIS (zeby byc niezalezny od tego, co jest na jachcie, a czesto w czarterowniach jachty są niedoinwestowane, mają stare plottery, z nieaktualizowanym softem, ze starymi mapami).

Scenariusz jest taki że oprócz plotera na jachcie chcemy miec telefon z navionicsem (na trialu XD) a drugi z OpenCPN (mapy darmowe, ale w kluczowych akwenach płatne od O-Charts). OpenCPN pieknie prezentuje sie na mobilnym monitorze 18" (ktory moze byc zasilany z powerbanka, lol).

Rozważamy AISy od budzetowego QK-A024 do drozszego QK-A027+. Mamy rozkmine na ile port ethernet przyda sie w naszym scenariuszu. Jak rozumiem port ethernetowy najbardziej będzie przydatny w takich scenariuszach w których rownoczesnie jest potrzebny dostep do a) danych AIS z lokalnego odbiornika i b) Internetu (prognozy pogody, marine traffic). Oczywiście wtedy potrzebny jest router z dostępem do Internetu do którego wepnie się odbiornik AIS, wlasnie przez port ethernetowy. Czy dobrze to rozumiem?

@Graf Ramolo
Rozwazamy kupno własnego odbiornika AIS (zeby byc niezalezny od tego, co jest na jachcie, a czesto w czarterowniach jachty są niedoinwestowane, mają stare plottery, z nieaktualizowanym softem, ze starymi mapami).

Scenariusz jest taki że oprócz plotera na jachcie chcemy miec telefon z navionicsem (na trialu XD) a drugi z OpenCPN (mapy darmowe, ale w kluczowych akwenach płatne od O-Charts). OpenCPN pieknie prezentuje sie na mobilnym monitorze 18" (ktory moze byc zasilany z powerbanka, lol).

Rozważamy AISy od budzetowego QK-A024 do drozszego QK-A027+. Mamy rozkmine na ile port ethernet przyda sie w naszym scenariuszu. Jak rozumiem port ethernetowy najbardziej będzie przydatny w takich scenariuszach w których rownoczesnie jest potrzebny dostep do a) danych AIS z lokalnego odbiornika i b) Internetu (prognozy pogody, marine traffic). Oczywiście wtedy potrzebny jest router z dostępem do Internetu do którego wepnie się odbiornik AIS, wlasnie przez port ethernetowy. Czy dobrze to rozumiem?
Kiedyś towarzystwa dotrzymywali tylko inni rzygający za burtę marynarze i dźwięk rozbijających się o statek fal, drogę się czytało z gwiazd, a jak nie było ich widać, pytano kogoś jak Stary Heniek, który był na morzu podczas narodzin każdego ze swoich ośmiorga dzieci (jak już go kto dobudził rzecz jasna).

A teraz marynarze bez internetu to nawet nie chcą z domu wychodzić....

Kiedyś towarzystwa dotrzymywali tylko inni rzygający za burtę marynarze i dźwięk rozbijających się o statek fal, drogę się czytało z gwiazd, a jak nie było ich widać, pytano kogoś jak Stary Heniek, który był na morzu podczas narodzin każdego ze swoich ośmiorga dzieci (jak już go kto dobudził rzecz jasna).

A teraz marynarze bez internetu to nawet nie chcą z domu wychodzić....
:lol:

@Graf Ramolo

@Graf Ramolo

Mnie nie pytaj, używałem ostatnio tylko Starlinka. Ja nie tykam się elektroniki bo się na niej nie znam. Ja jestem od mechanicznych rzeczy jak się psują.

Cieśnina Sund, przepłynięcie pod mostem Øresundsbron i Kopenhaga zaliczona. 350Nm, 71h na wodzie. Dobry rejs :)
9kMiGzy.jpeg

bvxIKt5.jpeg

Last edited:
I tak się kończy rumakowanie

Gdybym obejrzał ten filmik parę dni temu to pewnie nie kupiłbym kajaku , a teraz to nawet go oddać nie mogłem (kupiłem używany).
No nic mam nadzieję, że jak wrzucę swoje zdjęcia do tego działu to nie będą tak dramatyczne.

Co prawda jest temat o książkach ale tutaj pasuje idealnie. Zbliżam się do końca:

View attachment 138104
Co tu dużo mówić, fantastyczny zbiór opowieści które autor przeżył. Przygodą morską w ryj i chce się więcej. Na audiotece jest do posłuchania, jak ktoś nie lubi w literki. Trochę więcej o książce:

Wspaniała to książka. Borchardt to legendarna postać nad morzem. Mamert Stankiewicz to wielki autorytet. Te opowieści są prawdziwym pomnikiem dla niego. Osobiście liczę na to, że nowy statek szkolny dla młodych marynarzy będzie nosił jego imię.

Back