Smartfony, tablety, laptopy, telewizory, GPS i inna elektronika.

Pany, jaką technologię/producenta rozważać do dużego TV (max szerokość zewnętrzna ~ok 200cm, btw te szerokości podane to są zewnętrzne czy matrycy, bo rzadko kiedy jest konkretne info).
Wczesniej napalałem się na dobry projektor i ekran, ale już mi przeszło (to jednak jeszcze nie teraz, przynajmniej nie w jasnym pomieszczeniu)...
Tylko OLED.

Pany, jaką technologię/producenta rozważać do dużego TV (max szerokość zewnętrzna ~ok 200cm, btw te szerokości podane to są zewnętrzne czy matrycy, bo rzadko kiedy jest konkretne info).
Wczesniej napalałem się na dobry projektor i ekran, ale już mi przeszło (to jednak jeszcze nie teraz, przynajmniej nie w jasnym pomieszczeniu)...
Najlepsze beda kołki rozporowe fischer.

Tylko OLED.
Ciekawostka, zapytałem gje-pe-te... nie znam sie wiec nie potrafie krytycznie dokonac analizy (pisze to bo widze ze w innych obszarach ej-aj często błądzi)
Jeśli mówimy o telewizorze powyżej 85 cali, wybór między OLED a QLED zależy od kilku kluczowych czynników:

1. OLED – zalety i wady

✅ Lepsza jakość obrazu – perfekcyjna czerń, nieskończony kontrast, głębsze kolory.
✅ Szybszy czas reakcji – idealny do gier i sportu.
✅ Szersze kąty widzenia – brak utraty jakości obrazu pod kątem.
❌ Możliwość wypaleń – jeśli oglądasz często treści z elementami statycznymi (np. logo, HUD w grach), może to być problem.
❌ Niższa jasność w HDR – w bardzo jasnych pomieszczeniach QLED może sobie radzić lepiej.
❌ Droższe w dużych rozmiarach – OLED-y powyżej 85 cali są kosztowne i trudniejsze do znalezienia.

2. QLED – zalety i wady

✅ Wyższa jasność – lepsza widoczność w nasłonecznionych pomieszczeniach.
✅ Brak problemów z wypaleniami – dobry wybór do długich sesji oglądania np. newsów czy gier.
✅ Niższa cena w dużych rozmiarach – 85+ cali QLED będzie tańszy od OLED-a o tej samej wielkości.
❌ Gorsza czerń i kontrast – mimo technologii Mini LED, nie dorównuje OLED-owi.
❌ Węższe kąty widzenia – jeśli oglądasz TV pod dużym kątem, obraz może tracić jakość.

Co wybrać?

• Jeśli zależy Ci na perfekcyjnej jakości obrazu, filmach w ciemnym pomieszczeniu i masz budżetOLED (np. LG G3 83”, Sony A95L 85”).
  • Jeśli masz jasny salon, chcesz TV na lata bez obaw o wypalenia i zależy Ci na większym ekranie w rozsądnej cenieQLED (np. Samsung QN90C 85”, Samsung QN95C 85”).

Dla referencji, polecisz jakis konkretny model OLED 85-100"?

Ja mam Bravię 8, nie wiem czy jest w takich rozmiarach.
Bravia ma wbudowane Google TV czyli nie potrzebujesz żadnych Chromecastów i innych takich.
Bravia A95L w wersji 77" to 19k , no konkrecik widzę :)

Panowie, Kiedyś tutaj ktoś polecał fajny telefon dla starszej osoby. Muszę kupić babci coś nowego do dzwonienia, jakieś porady?

@lugasek mistrz

Bravia A95L w wersji 77" to 19k , no konkrecik widzę :)
W przypadku Sony nadpłacasz kupę siana za logo, bo oni cały czas żyją w swoim świecie, wydumanej zajebistości, chociaż na tę chwilę to cień dawnej firmy, której z chodliwych produktów została już tylko konsola. Potrafią krzyczeć na premierę prawie 2 kafle za smartfon z archaicznym 60-hercowym ekranem i budżetowym procesorem. Chcesz OLEDA, celuj w LG, bo ich matryce siedzą w każdym OLEDzie ze względu na patenty, między innymi w Sony, a w przypadku wypalenia nie robią cyrków tylko wymieniają. Konkurencja zasłania się, że "ten typ tak ma", że źle użytkowałeś itd. Nawet Samsung zaczął pakować ich matryce, mimo że jakiś czas temu wypuścił swoje QD-OLED. Najwyraźniej zbyt trudny rynek i własne matryce sprzedają głównie w rozmiarach do monitorów oraz laptopów. Ten Samsung też niczego sobie:

@lugasek mistrzu co z tych płyt dostępnych w euro byś polecał pod tego ryzena?
Z b550 raczej wszystko da radę co ma chlodzona sekcje. Kwestia jakie złącza potrzebujesz itd

Jakiegoś noł nejma kupionego dwa/trzy lata temu.

Priorytetem jest głośność i duże przyciski.
To najlepiej żeby to było coś podobnego do tego co ma teraz. Jeśli to starsza osoba to łatwiej się połapie

Z b550 raczej wszystko da radę co ma chlodzona sekcje. Kwestia jakie złącza potrzebujesz itd
Nie używam jakoś dużo rozszerzeń na płycie. Wiadomo jeden dwa dyski nvme, 4 SSD/HDD sata, jedna karta graficzna ew przyszłościowo jakaś karta sieciowa 10gb.
Co sądzisz? Nada się?

Chociaż jak patrzę w jakieś testy to niby ta się mniej grzeje a cena podobna:

Last edited:
Nie używam jakoś dużo rozszerzeń na płycie. Wiadomo jeden dwa dyski nvme, 4 SSD/HDD sata, jedna karta graficzna ew przyszłościowo jakaś karta sieciowa 10gb.
Co sądzisz? Nada się?

Chociaż jak patrzę w jakieś testy to niby ta się mniej grzeje a cena podobna:
Jak zmieniać płytę to nie wiem czy nie lepiej przejść na intela

Ciężki orzech do zgryzienia. Fajny ten Intel, ale to już kompletnie wszystko do wymiany bo DDR5 już wchodzi do gry.
Jak zawsze z ulepszenia wychodzi nowy komputer
:beczka:
jak wyjmujesz plyte to i tak rozbierasz wszystko :D. No i stare czesci możesz odsprzedać. Bo tak zmieniać płytę, żeby wsadzić starego ryzena to też średnio. Jak już to lepiej wsadz do tej plyty co masz i zrob undervolting.
@lugasek mistrzu!

Złóż kąkuter.

Najmocniejszy jaki się da (ale żeby się nie stopił i wszystko było w równowadze) do jakiejś mikro obudowy.
andrzej to ty?

Last edited:
Back